Ekologiczne uprawy

insektycydy

Moda na zdrową żywność przybiera na sile. Coraz więcej osób jest gotowych wydawać spore pieniądze na ekologiczne karotki, jajka od szczęśliwych kur, żyjących na wolności czy też wędliny z autentycznych, małych wędzarni, ulokowanych w małych miejscowościach, położonych wśród jezior. Prawda jest jednak taka, że bez wspomagania chociażby naszych upraw środkami chemicznymi, musielibyśmy się zmierzyć z jeszcze większym problemem głodu na świecie. Jednym z takich środków, powszechnie stosowanych przez rolników już od wieków, są insektycydy. Są to środki należące do grupy pestycydów. Jak sama nazwa wskazuje, ich działanie ukierunkowane jest na zwalczanie owadów (czyli insektów). Niektóre z nich dosłownie zwalczają owady (tzn. zabijają je), inne tylko ograniczają ich liczbę (stwarzając niekorzystne warunki do rozrodu owadów).

insektycydy

Wiele instytucji czuwa ściśle nad tym, jakiego rodzaju insektycydy mogą być stosowane przy uprawach. Wiele z nich zostało wycofanych z użytku ze względu na ich szkodliwe działanie – i to nie tylko docelowo na człowieka, lecz również – niekorzystny wpływ na inne rośliny czy też zwierzęta (w tym oczywiście inne owady – w końcu nie wszystkie z nich są szkodliwe, a na pewno celem działania człowieka nie jest pozbycie się przepięknych motyli). Tego typu środki są kupowane nie tylko przez rolników, posiadających duże pola np. z rzepakiem, lecz również przez profesjonalnych ogrodników, czy też amatorów – miłośników uprawy przydomowego ogródka. W końcu wkładają oni mnóstwo serca i pracy w swój kawałek ziemi, więc nie chcą wszystkiego stracić na rzecz szkodników.